W warunkach prawidłowych

W warunkach prawidłowych jama ustna jest siedliskiem rozmaitych drobnoustrojów, pozostających ze sobą we względnej równowadze. Słodycze zaburzają równowagę środowiska i powodują mnożenie się paciorkowców oraz promieniowców. Drobnoustroje te przylegając do zębów i wykorzystując cukier wytwarzają płytkę nazębną, która jest swego rodzaju klejem biologicznym. Więzi on drobnoustroje, produkujące kwas mlekowy, które atakują szkliwo, co przyczynia się do próchnicy. Płytka nazębna powstaje bardzo szybko i może zaatakować szkliwo w przeciągu kilkunastu godzin. Gdy zarazki przenikną między zęby a dziąsła, oznacza to początek parodontozy, która kończy się wypadaniem zębów. Należy więc uniemożliwić wytworzenie się płytki nazębnej i jej rozwój.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Blog poświęcony jest modzie i urodzie. Znajdziesz tutaj wiele artykułów dotyczących stylizacji i i urody. Bedę zamieszczała wpisy urodowo-modowe. Zapraszam do pozostania ze mną na dłużej!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)