Paznokcie – co im szkodzi, a co wspomaga

Paznokcie są czasem odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia – jeśli mają liczne przebarwienia, są łamliwe i mają nierówną płytkę, może to oznaczać, że stosujemy nieodpowiednią dietę i nasz organizm nie jest w dobrej kondycji. Dlatego należy w takiej sytuacji dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, a na pewno paznokcie – ich stan – ulegnie poprawie. Bardzo ważne dla utrzymania dobrych paznokci są takie czynniki jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina H. Uzyskamy w sposób naturalny te witaminy, jedząc takie produkty jak nabiał, ryby, warzywa jak brukselka czy brokuły, wszelkiego rodzaju pestki, drożdże. Ważne jest też dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów, jak chociażby magnez, żelazo, wapń, jod, potas oraz krzem. Pierwiastki te w dużych ilościach zawierają takie produkty jak jajka, owoce, zwłaszcza banany, orzechy, rośliny strączkowe oraz ryby morskie. Dodatkowo ważnym czynnikiem jest stosowanie odpowiednich zabiegów kosmetycznych, jak wcieranie w płytkę paznokci olejku rycynowego, co kilka dni warto też nakładać na paznokcie maseczkę, przygotowaną z niewielkiej ilości oliwy, żółtka oraz cytryny. Co najmniej raz w tygodniu dobrze jest wymoczyć paznokcie w ogrzanym oleju z oliwek, z dodatkiem witamin A oraz E.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)